Biografija

nika-portret.png
biografija

Nika Solce je vsestranska umetnica lutkarica in pevka, ki svojo glasbeno govorico združuje z ljudskim izročilom. Že od rane mladosti nastopa z glasbeniki z vseh koncev sveta in išče nove priložnosti za izražanje tako znotraj divjih balkanskih ritmov kot indijskih duhovnih pesmi. A s pomočjo izrednega smisla za lastne melodije, ki jih združuje z glasbo iz drugih delov sveta, njene interpretacije ne vodijo le na popotovanje znotraj in zunaj nas, temveč so tudi nadvse izvirne.
Glasba, ki jo izvaja z različnimi glasbeniki in mednarodnimi zasedbami, je preplet ljudskega izročila, avtorske glasbe in uglasbitev poezije Franceta Prešerna, Srečka Kosovela, Ferija Lainščka ter drugih slovenskih poetov...
Njena glasba je čutna, nežna in temperamentna hkrati. Mešanica balkanskih, španskih ritmov in slovenske zemlje.

Nika je tudi lutkarica. V svojih lutkovnih predstavah združuje svoja dva svetova, lutkovnega in glasbenega.

Tel.: 040 438 812, email: nikasolce@gmail.com

 

 


o Niki

"Nika se ne zadovolji s hojo po vedno isti poti, temveč ima raje zavoje. In ti jo enkrat ponesejo med indijske mantre, ki jih raziskuje in oblikuje po svoje ob pomoči širšega znanja o indijski kulturi ter lastnega izročila, drugič jo odnese v ciganski melos, medtem ko tretjič ostaja doma, na slovenskih tleh. A pesem zanjo nikdar ni le pesem, temveč čuteče izkustvo, ki izhaja od znotraj, da bi prišla iz nje in ponovno vstopila v globine drugih ljudi. "  
Nina Novak, pesnica, glasbena recenzentka in publicistka

"Nika Solce je svojo glasbeno nadarjenost  pokazala že v svojih najstniških dnevih. Danes jo poznamo kot domiselno aranžerko in odlično pevko, tudi interpretko. Že sam izbor ljudskih domačih in tujih pesmi, predvsem pa način, kako jih prireja, dokazujejo njen izreden glasbeni talent. Poleg samostojnih avtorskih pesmi, je njena zadnja upesnitev poezije Srečka Kosovela še korak dlje v njeni samostojnosti, predvsem pa izvirnosti v katerem se spleta poezija slovenskih pesniških legend in ljudsko izročilo s sodobno avtorsko glasbo. Nika neguje, bogati in širi slovensko kulturo na čisto svoj način, ki dobiva čisto novo dimenzijo. Kot samostojna avtorica s svojim posluhom in izvirnostjo dokazuje kako široko je obzorje njenega glasbenega duha, ki vije iz nje."
Tomaž Purkart, glasbeni urednik Vala 202

"...Nadvse zanimivo pa je bilo videti Niko Solce pred dobrimi štirimi leti v navidez popolnoma novi vlogi: v vlogi lutkarice - solistke. V svojih lutkovnih prvencih je zanimivo združila dve področji: lutkarstvo, ki ji je bilo družinsko položeno že v zibelko, in petje. Priredbo rezijanske ljudske pravljice O lisički zviti tički (2014) je doma uspešno predstavila najmlajši publiki, z njo nastopala po vrtcih, šolah, kulturnih domovih, tem nastopom pa je sledilo še povabilo na prestižni Festival Eurokids v Washington, ZDA. Naslednje leto sta prvi rezijanski lutkovni predstavi sledili še dve. Mislim, da ne bo preveč, če rečem, da je Nika Solce pri nas pravzaprav edina lutkarica-solistka, ki v svoje predstave vključuje glasbo (petje ob spremljavi kitare) kot enakovreden del scenskega dogajanja."
Mag. Igor Cvetkom etnomuzikolog in lutkar

" Nika Solce z uglasbitvijo zna ne samo približati slovensko poezijo ljudem, temveč zaigrati na tisto struno, da pesem zazveni in se res zasliši. Na tenkočuten in izviren način izvaja tudi ljudsko glasbo.
Z moldavskim čelistom Martinom Neago je ob 90 letnici Kosovelove smrti uglasbila njegove otroške pesmi in posnela zgoščenko Nesem Sončnico na rami, s katero je odstrla svetlo stran tega melanholičnega pesnika s kamnitega Krasa. Glasbena rapsodinja, kakor so jo poimenovali v enem izmed medijev, je uglasbila vrhunsko poezijo, ki jo je mladi poet namenil mladim, vabi nas v posebno bližino besede in pesmi, ki jo na krilih otroškega čudenja dajejo sončnice, najsi bodo Kosovelove, Van Goghove ali prave, najmanjšim sončkom. Z velikim občutkom in še večjo ljubeznijo, s kakršno mati v intimni bližini lahko poje lastnemu otroku, ta nadarjena glasbenica podarja njegovo poezijo, svojo glasbo in glas tudi drugim, otrokom in odraslim."
Janko Rožič/ vodja kulturnega programa v Hostlu Celica

"Kot povezovalka (literarnih) dogodkov in voditeljica radijskih oddaj sodelujem z mnogimi slovenskimi glasbenimi ustvarjalci. Nika Solce je ena najbolj večplastnih in predanih glasbenih ustvarjalk kar sem jih srečala v zadnjih letih. Z uglasbeno poezijo slovenskih mojstrov besede - Prešerna, Ferija Lainščka, nesmrtnega Srečka Kosovela in drugih, razširja prostor slovenske literature ter ga prepleta s kakovostnih avtorskih glasbenim opusom. Z uglasbitvami besedil slovenskega ljudskega izročila pa ljudsko pesem in s tem bogastvo slovenske ljudske dediščine postavlja v sodobni čas in ga tako na zanimiv način prenaša tudi mlajšim generacijam.

Njena avtorska moč presega nacionalne in religiozne meje in tako skozi lasten subjektivni umetniški občutek pristno in izbrano prepleta z avtorskim glasbenim izrazom. Na tak način v slovenski glasbeni prostor prinaša širino različnih glasb sveta, zgodb Balkana, Indije in drugih etničnih specifik, ki jih zmore posvojiti njena avtorska glasba.

Odrski nastop Nike Solce je posebno doživetje. Njen glas, performativni instinkt in pristna predanost trenutku pred občinstvom so, po mojem mnenju, velika pridobitev v mozaiku slovenskega glasbenega prostora."
Carmen L. Oven , voditeljica televizijskih in radijskih oddaj

"Obsežen glasbeni opus odlične pevke Nike Solce,  ki še posebej zablesti na koncertnem odru, tako po muzikalni kvaliteti kot po svoji izvirnosti predstavlja pomemben prispevek k slovenski kulturi."
Peter Barbarič, glasbeni novinar, urednik, recenzent